Translate

Wednesday, October 23, 2013

Association of Writers in Ukraine support free courses in the Ukrainian Language


Kyiv - In short today the Association of Writers of Ukraine have signed a memorandum supporting the free Ukrainian language courses being offered in many different cities throughout the country. A long time friend of mine, Oleksandr (Oles') Doniy and member of the Ukrainian Parliament was the initiator of this project.

Last year he asked me to be part of a Committee for the Protection of the Ukrainian language - even though I live in Canada. He and I go back many years, and I was honoured that this friend had such a trust in me.

Today I am reposting the orginal texts from the Portal of Contemporary Ukrainian Literature - I know that the work they are doing is important in suh a post-Soviet space. I want my friends in the West to understand that Ukrainians are not Russians and that our histories are very different. Those north of Ukraine like to be very condescending, but their nation developed many years after Ukraine. So here it is the copy of the statement made on the Portal of Contemporary Ukrainian Literature:

Спілка письменників підтримала «Безкоштовні курси української мови». Підписано відповідний меморандум

Спілка письменників підтримала «Безкоштовні курси української мови»
Спілка письменників підтримала «Безкоштовні курси української мови»

17 жовтня з ініціативи Всеукраїнського комітету захисту української мови та народного депутата Олександра Донія в Києві стартував проект «Безкоштовні курси української мови», слухачі якого протягом 4 місяців навчатимуться долати мовний бар’єр та правильно розмовляти українською.

Навчатимуть мови викладачі-волонтери Катерина Мельник, Тетяна Шептицька, Оксана Гордійчук, Марина Гогуля, Анна Загребельна, Оксана Неживенко.

Цього року проект став загальнонаціональним і, починаючи з жовтня, курси стартують у різних містах України. На сьогодні навчання вже відбувається у Житомирі й Кіровограді, Кременчуці та Калуші, Херсоні й Луганську. У Сумах та Севастополі формуються групи слухачів.

Активісти проекту ведуть перемовини із громадськими діячами різних міст, але пріоритетними розглядаються регіони (найперше – Південь та Схід), де вживання української мови недостатньо поширене.

Проведення курсів має на меті налагодження контактів між людьми, які вивчають українську мову, літературу, культуру; популяризацію української мови, літератури й культури; розвиток професійних зв’язків та гуманітарних контактів між викладачами і науковцями та іншими фахівцями, які досліджують проблеми української мови, літератури, культури; створення єдиного інформаційного простору для фахівців, що пов’язані з вивченням, викладанням та популяризацією української мови, літератури та культури.

Програма курсів реалізовується на засадах волонтерства; важливу роль відіграють ініціативність громадськості міст, прилучення до справи регіональних осередків Всеукраїнського комітету захисту української мови.
Олександр Доній
Олександр Доній

- У рамках курсів також проводитимуться лекції з історії, культури, мистецтва, кіно тощо від відомих діячів культури та освіти, які долучилися до Всеукраїнського комітету захисту української мови, – розповів ініціатор проекту Олександр Доній. – Власне, тематика кожного конкретного заняття буде, першою чергою, визначатися побажаннями самих слухачів. Зустрічі не нагадуватимуть шкільні уроки чи студентські заняття, де викладач щось виголошує, а аудиторія слухає і занотовує. Важливо, щоб люди якомога більше спілкувалися українською, обговорювали і політичні аспекти, і повсякденні справи. Не стільки навчання граматиці, скільки комунікування українською, подолання людьми, рідною для яких є інша, не українська, мова психологічного бар’єру у спілкуванні українською, розширення загальнокультурного українознавчого рівня є для нас головним.

На сьогодні в містах, де вже успішно діють курси, інтерес до них наростає і вже постала необхідність створювати додаткові групи.

Відтак, 22 жовтня голова Всеукраїнського комітету захисту української мови Олександр Доній та голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов підписали Меморандум, метою якого є співпраця між Всеукраїнським комітетом захисту української мови та НСПУ в реалізації Всеукраїнського проекту «Безкоштовні курси української мови».
З цього приводу голова НСПУ Віктор Баранов зазначив таке:

Віктор Баранов
Віктор Баранов

- Ми виходимо з того, що НСПУ як позапартійна, позаполітична громадська творча організація виконує статутні зобов’язання. Але в Україні так історично склалось, що письменник – це не тільки той хто пише книжки, а й той хто стоїть в обороні національних святинь, наших духовних цінностей. І через те, коли виникла думка про долучення НСПУ до прекрасного проекту “Навчи друга говорити українською мовою”, ми не могли стояти осторонь і з великим задоволенням приєдналися.

Я вважаю, що це не тільки наш обов’язок, а й наш спілчанський внесок у ту справу, яку сьогодні фактично не виконує держава. Я маю на увазі те, що через 22 роки після здобуття Україною незалежності ми досі зіштовхуємося із проблемами функціонування державної мови, що ця мова не підтримується, не культивується та не поширюється на місцях органами державної влади. Фактично порушується 10 стаття Конституції України про те, що державною мовою є українська.

Тим паче, що НСПУ, яка і в найкращі свої часи, і в часи сталінських переслідувань не мовчала. Письменники зберігали мову для народу, шліфували її і плекали, показували її велич. Не заради “піару” Спілки ми приєднались до цієї ініціативи. І я сподіваюсь, що це спричинить масовий рух в Україні до того, що українська мова буде престижною, що нею буде розмовляти модно. На щастя, я вже бачу ці тенденції серед молоді.
Я вірю, – підсумував В.Баранов, – що ці мовні курси зрештою зроблять Україну українською.

НСПУ долучається до ініціативи не лише наданням приміщення, а й тим, що делегуватиме на курси письменників, які виступатимуть зі своєю творчістю, а також читатимуть лекції, мовні практикуми, демонструючи красу і силу української мови.

Перша лекція в межах «Безкоштовних курсів української мови» відбудеться в Будинку письменників НСПУ вже сьогодні – 23 жовтня.




 Vasyl Pawlowsky Independent Consultant

No comments:

Post a Comment